Afdrukken

Gebruiker beoordeling: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Loden leidingen in je huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, vind je nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan daar ziek van worden.

Vooral baby's, kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen een risico. Als je in een oude woning met loden leidingen woont kan je loden leidingen dus beter vervangen.

"Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen heel voorzichtig zijn."

Hoe herken je loden leidingen?


 

 • Loden waterleidingen zijn grijs van kleur, koperen waterleidingen zijn roodbruin of lichtgroen van kleur.
 • In loden leidingen komen vaak bochten voor doordat het metaal makkelijk vervormbaar is.
 • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, wel verdikkingen aan de kruispunten.
 • Lood is niet magnetisch, stalen of gegalvaniseerde leidingen wel.
 • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid.
 • Je kan met een stalen nagel of paperclip gemakkelijk krassen in loden buizen, dan komt een zilverachtige, grijze kleur tevoorschijn.

Ze zijn dus in principe te herkennen, maar veel leidingen in huis zitten in de muur of de vloer of zijn geschilderd. Vaak zijn ook maar enkele leidingen vernieuwd, meestal alleen deze die gemakkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel je loodgieter in.


Nog twijfels?  Wij beschikken over de benodigde kennis en apparatuur om de loden leidingen te herkennen.

Wil je de loden leidingen in je huis laten vervangen?  Contacteer ons gerust, wij hebben ervaring en kennis om uw waterleiding snel en efficiënt terug gezond te maken.

Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.


Hoe word je dan blootgesteld aan loden leidingen?

 • Lood werd vroeger veel gebruikt voor het maken van waterleidingen omdat het een sterk, waterdicht en toch buigzaam metaal is. Door de komst van kunststof en koperen leidingen, is het gebruik van lood voor waterleidingen sinds 1970 stopgezet.

 • Als je huis gebouwd is na 1970, dan is de kans zeer klein dat er loden waterleidingen aanwezig zijn. In oudere huizen kan je ze wel nog terugvinden.

 • Gebruik deze graphic om na te gaan of er nog loden leidingen aanwezig zijn in je huis.

De gevolgen voor je gezondheid?

Als loden leidingen voor het transport van drinkwater gebruikt worden, kunnen kleine looddeeltjes oplossen in het water. Als water met loodsporen gedronken wordt, kan het lood opgenomen worden in het lichaam. Lood is een giftige stof die al in kleine concentraties een effect kan hebben doordat het zich opstapelt in het lichaam, vooral in het skelet. Het is dan ook best om de blootstelling en de hoeveelheid lood in het lichaam zo laag mogelijk te houden.

 

 

Hoe blootstelling beperken?

Om je gezondheid te beschermen, vervang je best zowel loden aftakkingen als loden binnenleidingen. De watermaatschappij is verantwoordelijk voor het vervangen van lood in het distributienetwerk tot en met de aftakking, inclusief de watermeter. Voor de leidingen na de watermeter, dus in je huis, ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk.

Ga je de leidingen toch niet meteen vervangen? Enkele raadgevingen

In sommige gevallen kan je loden leidingen niet (meteen) vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen geld is voor verbouwingswerken. Neem dan maatregelen om het loodgehalte in het water zo laag mogelijk te houden:  Met dank aan vmm

 

 
 • Drink geen kraantjeswater dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Hoe langer water stilstaat in een leiding, hoe meer lood het opneemt. Laat het water 's morgens en na afwezigheid overdag 2 minuten lopen en gebruik dit water voor iets anders, bijvoorbeeld om planten water te geven.
 • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater met lood.
 • Gebruik geen warm kraantjeswater om koffie of thee te zetten of eten te maken. Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water.
 • Let op met waterontharders: deze kunnen de samenstelling van het water veranderen, waardoor er soms meer lood in je leidingwater terechtkomt.

Wil je de loden leidingen in je huis toch laten vervangen? Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust, wij hebben ervaring en kennis om uw waterleiding snel en efficiënt terug gezond te maken.

Contacteer ons via email op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.